NOTÍCIES.


AMPLIACIÓ DEL PERÍODE DE COMUNICACIÓ PER LES GOSSERES ESPORTIVES

‼️La FCC ha aconseguit ampliar el període de comunicació per les gosseres esportives fins el 30 de setembre, en col·laboració amb el Director General de Polítiques ambientals, Marc Vilahur, i la Directora General de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas.

💪🏻Treballem per vosaltres, defensem la caça!


07/06/2024

CONSELL COMARCAL DEL PRIORAT

El Consell Comarcal del Priorat, acull el curs de manipulació i comerciliació de la carn de caça a celebrar els dies 6 i 7 de juny.

El seminari va ser inagurat pel Alcalde de Falset, Carles Brull, el President de la R.T. de caça de Tarragona Joaquim Vidal, la Directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i la Directora de STT. del D’ACC a Tarragona Gloria Tibau.


01/06/2024

Joaquim Vidal ha resultat novament elegit com a President de la Representació Territorial de la Federació Catalana de Caça de Tarragona. Amb una renovada junta, empent els nous reptes que ens depararan aquests 4 anys, donant servei als seus federats, i als caçadors de Catalunya.

President: JOAQUIM VIDAL ROIG
Vice-president primer: JOSÉ PÉREZ GARCIA
Vice-president segon: ANTONIO PAN PÉREZ -Alt Camp
Vocal-secretari: HIPÒLIT MONTSENY GAVALDÀ-Institucións
Vocal-tresorer: EDUARD RABAT AGUILERA-Comunicació
Vocal: JOSEP VILALTA ALSINA-C.Barberà
Vocal: PERE CASTAÑO SÁNCHEZ-Monsant
Vocal: BLANCA VILALTA GALLART-Joves i dones caçadores
Vocal: MIQUEL PINO GIBERT-Baix Camp
Vocal: JOSÉ ANTONIO LÓPEZ -Tarragonès
Vocal: JAUME RUIZ ANGUERA-Priorat
ASSESORS: Jurídic Advocat :Josep Mª Ventosa
Tècnic Bióleg :Père López
Vocal Honorífic:Josep Escofet


60º ANIVERSARI DE LA SOCIETAT DE CAÇADORS SANT BERNAT CALBÓ D’AIGUAMURCIA

El passat cap de setmana, la Societat de caçadors S. Bernat Calbó d’Aiguamurcia, va celebrar el sopar de la caçadora aplegant prop de 150 persones. Caçadors, propietaris i veins, es van aplegar en el local social i conmemorarent el 60é aniversari de la seva fundació. El president de la entitat va donar la venvinguda als assistents. A l’acte hi van assistir, l’ Alcalde Óscar Sendra, la Directora de serveis Territorials del DACC a Tarragona Gloria Tibau , i el president i vice-president de la Federacio de caça Tarragonina, Joaquim Vidal i José Perez, que van fer entrega de un guardó conmemoratiu.


50º ANIVERSARI DE LA SOCIETAT DE CAÇADORS DE LLORENS I BANYERES

La Societat de Caçadors Llorens-Banyeres del Penedés, va cel-lebrar el 50 é aniversari. Reunits en un dinar a Can Kildo de Llorens del Penedés, va contar amb la presència de la Representació Territorial de caça de Tarragona, que de mans del president Joaquim Vidal i Vice-president José Pérez, van fer entrega de una placa conmemorativa al president de l’entitat, Gabriel Fontanals. També van assistir l’Alcadesa de la localitat Montserrat Ventosa, la Directora d’Acció Climàtica de Tarragona Gloria Tibau e Irene Mercadé Directora de Acció Climàtica del Baix Penedés.


CONVOCATORIA JUNTA GENERAL

02-04-2024

Per acord de la Junta Directiva d’aquesta Entitat, us convoquem a la reunió ordinària i extraordinària de la
Junta General, la qual tindrà lloc el dissabte dia 20 d’abril a les 10’30 h. del matí
en primera convocatòria i a les 11’00 h. en segona, a la Sala de reunions del
Restaurant “ForEvents” de L’Espluga de Francolí d’acord amb el següent ordre del dia:

CONVOCATORIA JUNTA-GENERAL2024

CONVOCATORIA EXTRAORDINARIA 2024


Us informen que per motius de la Setmana Santa, aquesta oficina romandrà tancada el dijous 28 de març.


Seguint indicacions de la Cap del Servei d’Activitats Cinegètiques, la Sra. M. Josep Vargas, us comuniquem que el “Sorteig de permisos de caça de trofeu autonòmic/europeu d’isard, cérvol, cabirol i mufló a les reserves nacionals de caça de Catalunya” tindrà lloc:

Seguint indicacions de la Cap del Servei d’Activitats Cinegètiques, la Sra. M. Josep Vargas, us comuniquem que el “Sorteig de permisos de caça de trofeu autonòmic/europeu d’isard, cérvol, cabirol i mufló a les reserves nacionals de caça de Catalunya” tindrà lloc:

Seguint indicacions de la Cap del Servei d’Activitats Cinegètiques, la Sra. M. Josep Vargas, us comuniquem que el “Sorteig de permisos de caça de trofeu autonòmic/europeu d’isard, cérvol, cabirol i mufló a les reserves nacionals de caça de Catalunya” tindrà lloc:

Seguint indicacions de la Cap del Servei d’Activitats Cinegètiques, la Sra. M. Josep Vargas, us comuniquem que el “Sorteig de permisos de caça de trofeu autonòmic/europeu d’isard, cérvol, cabirol i mufló a les reserves nacionals de caça de Catalunya” tindrà lloc:

Data:  27 de febrer de 2024 (dimarts)

Hora: 13:00 hores

Sala del Consell (planta baixa)

Direcció General de Boscos i Gestió del Medi

C /Dr. Roux, 80

08017 Barcelona


LA FEDERACIÓ DE CAÇA DE LA REPRESENTACIÓ TERRITORIAL DE TARRAGONA US DESITJA UNES BONES FESTES I UN BON ANY 2024


HOMOLOGACIÓ DE TROFEUS 2023

El passat dia 31 d’octubre , la Representació Territorial de la Federació de Caça de Tarragona, va acollir a la Comissió de
Catalunya d’Homologació de trofeus de Caça .
En aquesta edició , van ser prop de 40 els trofeus que van passar per les mans dels experts de la comissió. Val a dir que a part de ullals de senglar i banyes de cabirol, isards, cérvol , daina i mufló, es van homologar dos guineus.
Comissió de Catalunya d’Homologació de Trofeus de Caça L’homologació i mesura dels trofeus de caça constitueix una eina per
tal de documentar les característiques i la importància de les captures realitzades. A més, la qualitat dels trofeus és un indicador de les
característiques intrínseques i pròpies de l’hàbitat i del medi on habiten i desenvolupen aquestes espècies, i confirmen la millora de la
preservació dels ecosistemes naturals presents a Catalunya.
La Generalitat de Catalunya té competència exclusiva en matèria de caça, i degut a la gran expansió que té de la caça major al nostre
territori, es va crear una comissió d’homologació pròpia, per agilitar els tràmits i a la vegada crear un registre amb les dades dels trofeus
homologats.
La Comissió de Catalunya d’Homologació de Trofeus de Caça es va crear mitjançant l’Ordre de 8 de setembre de 1986 de la Generalitat de Catalunya i amb l’Ordre de 8 de juny de 1998 es va definir la seva composició i les seves funcions.
La Comissió és l’òrgan encarregat de mesurar i homologar els trofeus de caça a Catalunya, seguint els protocols del Consell Internacional de la Caça (CIC), i actua a Catalunya com a representant de la Junta Nacional d’Homologació de Trofeus de Caça pel que fa a l’homologació en l’àmbit nacional i internacional.


COMUNICAT OFICIAL DE LA DIRECCIÓ GENERAL D’ECOSISTEMES FORESTALS I GESTIÓ DEL MEDI SOBRE LA CAMPANYA INFORMATIVA DE GOSSERES DE CAÇA

Us fem arribar un comunicat oficial de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi sobre la campanya informativa de gosseres de caça.


LLEI DE BENESTAR ANIMAL

Davant l’entrada en vigor de la Llei de Benestar Animal el pròxim 29 de setembre, la FCC us recorda que la caça estarà exclosa de les obligacions i prohibicions imposades, i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu de la Federació.


REUNIÓ DE TREBALL DE LA FCC AMB LA GENERALITAT DE CATALUNYA DIJOUS PASSAT AMB UNA POSITIVA VALORACIÓ

El passat dijous 7 de setembre, va tenir lloc una trobada de treball entre membres del Govern de la Generalitat i representants de la Federació Catalana de Caça, per tal de posar sobre la taula i en comú, diverses qüestions que preocupen al col·lectiu.

D’una banda, es va comptar amb la presència del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el senyor David Mascort; el secretari general del DACC, el senyor Josep Vila; el secretari d’Agenda Rural, el senyor Oriol Ansón; i la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, la senyora Anna Sanitjas. Per part de la Federació Catalana de Caça van assistir el nostre president, el senyor Sergi Sánchez, i el Sr. Joan Espona, membre de la junta directiva.

El conseller va agrair la responsabilitat demostrada per part de la FCC com a institució a l’hora d’explicar la realitat de les gosseres esportives i la recent gestió de l’accident d’Arbúcies. Per la seva banda, el president de la Federació va fer públic el seu agraïment a la directora general per haver-se desplaçat al municipi d’Arbúcies el matí de l’accident i haver estat col·laborant estretament amb la FCC i la SC d’Arbúcies en les gestions pertinents. També va posar en valor la tasca del senyor Àlex Cuadros com a cap jurídic, i del senyor Albert Alemany com a sotsdirector d’activitats cinegètiques, desmentint les informacions falses que s’han compartit en alguns grups del col·lectiu caçador en relació amb la normativa de gosseres, tant amb la realització del vídeo explicatiu com amb la seva presència en la recent la jornada organitzada a la Roca del Vallès donant resposta als dubtes sorgits.

La trobada va girar entorn dels diferents eixos de treball pel que fa a la gestió compartida de la caça a Catalunya entre administració i federació:

Seguretat en les batudes

La FCC va exposar que és un problema recorrent que la gent, o bé per desconeixement o bé per imprudència, se salta la senyalització de les batudes. Un any més, la Federació ha posat en marxa una campanya divulgativa anomenada “Al medi, la seguretat és cosa de tot”s, que va ser presentada al conseller per posar de relleu que, com a institució, estem compromesos amb la seguretat de les batudes. Vam lamentar haver-nos trobat sols per posar en marxa aquesta campanya i la manca de didàctica pública alhora d’explicar el perquè cacem i quina és la responsabilitat de la resta d’usuaris al medi davant una senyal. Tant el conseller com la Direcció General es van comprometre a treballar amb determinació sobre el tema.

Lligat amb això, vam explicar com des de la FCC s’havia impulsat, anys enrere, una APP per comunicar les batudes i facilitar la interacció amb altres usuaris del medi, però que des del DACC no es va voler reconèixer. Aquest any, s’ha presentat en l’Assemblea General una nova proposta d’aplicació mòbil que, sempre de manera voluntària per part del col·lectiu caçador, pot aportar seguretat, no només a les caceres sinó a tots els usuaris del medi.

La directora general ens va transmetre que dintre de l’estratègia de digitalització del departament està previst el disseny d’una APP per ajudar amb la seguretat a les batudes i que es preveu sigui una realitat en uns 12 mesos. La directora va assegurar que l’elaboració seria conjunta amb la Federació per garantir que s’adequarà a les necessitats del col·lectiu caçador.

Problemàtica de les zones de caça controlada i alta densitat d’usuaris

Als parcs naturals on hi ha una gran afluència de gent aliena a la caça com Collserola, la Serra de Marina, o la zona del Garraf, es donen moltes interferències a les batudes per manca de respecte a la senyalització. Algunes societats de caçadors d’aquestes zones, estan obligades a posar informadors, fet que repercuteix en un cost insostenible. Es va reclamar que, ja que és un requisit de la pròpia administració, que siguin ells mateixos els qui contractin aquestes persones. Després de comprovar el pressupost d’un sol any, el conseller ho va prendre com una responsabilitat pròpia i va proposar fer una prova pilot en una de les zones, amb un ajut directe del departament, per veure’n la viabilitat i la gestió. La FCC es va oferir a fer la feina de contractació del personal necessari per facilitar la gestió de les societats federades afectades.

Necessitat de sancions

Per part de la FCC, es va insistir en la necessitat de sancionar als usuaris que ignoren les senyalitzacions de batuda, posant en perill la seguretat de tothom. En aquest cas, es va aconseguir el compromís de la Direcció General de la intervenció d’agents de l’autoritat, previ avís de les zones amb més risc d’interferència, per que s’apliquin les sancions si és necessari.

Unificació de criteris

Un dels altres punts importants de treball és la unificació de criteris entre el cos d’agents rurals i el DACC, evitant actuacions per part dels agents en una espera nocturna correctament autoritzada i notificada o que hi hagi criteris comuns en quant a l’ús de visors tèrmics. També es va posar de manifest la necessitat del treball conjunt del cos d’Agents Rurals, DACC i FCC pel que fa als censos en zones conflictives de senglar per tal d’evitar dissonàncies amb la informació. Aquests temes es treballaran properament en una reunió conjunta amb el DACC i la Direcció General d’Agents Rurals per tal de col·laborar el màxim possible.

Gosseres esportives i Llei de benestar animal

En relació amb els gossers, es va demanar disposar d’un interlocutor del DACC per tal de que els tècnics de la FCC li puguin traslladar els dubtes que vagin sortint en relació a les gosseres esportives. La DG es va comprometre a destinar un veterinari de la mateixa manera que la FCC ha destinat a uns dels tècnics. Vam reclamar l’aclariment legal que permeti als gossers la cria per reposició a les gosseres esportives i la preocupació de molts gossers de Lleida als que la proximitat de les seves gosseres a granges de porcs ha generat força intranquil·litat. DACC i FCC treballarem cas a cas per veure la viabilitat de cada gossera afectada.

Finalment, el conseller va aclarir que no hi haurà inclusió dels gossos de caça en cap futura Llei de Benestar Animal catalana donat que el propi calendari parlamentari impedeix l’inici de noves iniciatives legislatives.

Sergi Sánchez Mate
President Federació Catalana de Caça


COMUNICAT OFICIAL FEDERACIÓ CATALANA DE CAÇA SOBRE LA PROPOSTA D’ATURADA CINEGÈTICA PROPOSADA PER UNA PART DEL COL·LECTIU DE GOSSERS DE CATALUNYA

31/08/2023
Ampliació possicionament per part de la FCC en contra de la proposta d’aturada cinegètica per una part del col·lectiu de gossers de Catalunya i per la defensa del futur de l’activitat cinegètica, dels gossers d’una manera efectiva, ètica i responsable.

La Federació Catalana de Caça ha estat i sempre estarà al servei dels caçadors i caçadores de Catalunya; però sempre d’una manera transparent, raonable i honesta amb qui ens relacionem, ja siguin caçadors/es o administració pública. 

Cal fer valdre la gestió e interès d’una part de gossers que, des d’un inici, han fet les seves aportacions constructives i hem pogut consensuar i treballar de forma conjunta en benefici del col·lectiu. No obstant això, els darrers dies hem assistit a una divisió del col·lectiu de gossers i a tot un seguit de mentides enviades a través de vídeos i missatges d’àudio envers la normativa de gosseres esportives. Falsetats que, bé per desconeixement o, el que és pitjor, per mala fe per part d’algunes persones, hem tingut la sensació que cercavem l’objectiu d’aconseguri l’adhesió de colles a una vaga com a  demostració de la seva capacitat de mobilització; no els ha importat què inventar-se per aconseguir-ho, com si la veritable fita a asollir fos menys important que el múscul a exhibir. I per això ha servit tot, mentides en relació a la normativa de gosseres, mentides pel que fa a les sancions als nuclis de gossos, mentides quant a les actuacions dels cossos de seguretat, etc. 

Una vegada més, des de la FCC, ens hem dedicat a fer allò que s’ha de fer en defensa del col·lectiu caçador de Catalunya: treballar de manera honesta. Com venim fent en els darrers mesos amb la normativa de gosseres, hem demanat al DACC que aclareixi tots els punts que, tot i que ja estaven clars, han sigut tergiversats els darrers dies de manera interessada per aquests suposats defensors dels interessos dels gossers. Us els presentem al document adjunt i posem a disposició dels gossers, caçadors/es i societats al cos tècnic de la Federació Catalana de Caça per aclarir qualsevol dubte i ajudar-vos amb els tràmits per la declaració de gossera esportiva, que podeu fer a partir de l’1 de setembre de 2023 fins a l’1 de juny de 2024. 

Com comprovareu la normativa de gosseres, tot i no ser perfecta, aporta seguretat jurídica, garanteix el benestar animal dels nostres companys de caça i soluciona la majoria dels problemes dels gossers. Aquest era un dels nostres principals compromisos i ara ja és una realitat. L’altre gran compromís de la FCC és millorar encara més la normativa actual, tant dels caçadors/es com dels  gossers amb les properes reglamentacions com la nova Llei de Caça Catalana, defensa que hem treballat als diferents processos participatius de la Llei de Caça arreu de Catalunya. 

Una institució o un col·lectiu no es poden liderar des de l’absència de valors. La mentida i la confusió no formen part de l’estil de lideratge de la Federació Catalana de Caça.  El refranyer popular és molt savi i diu, “les mentides tenen les potes molt curtes”. Jutgeu vosaltres mateixos.

Potser caldrà exigir responsabilitats a aquells que han mentit i que han aconseguit dividir al propi col·lectiu.  

Finalment, cal destacar i recordar que la Federació Catalana de Caça mai anirà en contra del parer majoritari del col·lectiu que representa. Qualsevol reivindicació important en  defensa dels nostres interessos ha de ser consensuada entre els afectats/es (juntes directives, caps de colla, caçadors  i, per suposat, els propis gossers).

Sergi Sánchez

President de la Federació Catalana de Caça

Barcelona, 31 d’agost de 2023

A PEU DE PAGINA DOCUMENT PDF AMB EL COMUNICAT OFICIAL DE LA FEDERACIÓ I UN RESUM AMB ELS PRINCIPALS PUNTS DE LA NORMATIVA DE GOSSERES ESPORTIVES DE LA GENERALITAT


LA CARN DE CAÇA ARRIBA A LA TAULA DE LA CASA DE L’ESPORT FEDERAT CATALÀ GRÀCIES A LA FCC I LA UFEC

Els presidents d’ambdues entitats han signat avui un conveni amb l’objectiu de fer difusió dels beneficis del consum de la carn de caça. Els àpats que es serviran als actes organitzats per la UFEC incorporaran plats elaborats amb carn de caça.

Els presidents de la Federació Catalana de Caça i de la Unió de Federacions Esportives, Sergi Sánchez i Gerard Esteva, han signat avui dimarts 9 de maig un conveni de col·laboració per tal de fer difusió dels beneficis del consum de la carn de caça, a partir, d’una banda, dels plats elaborats pel xef Víctor Torras del càtering LaFam, que es serviran als diferents àpats dels actes i esdeveniments organitzats per la UFEC, i, d’altra banda, de tot un seguit de textos dissenyats per la FCC explicant els beneficis que genera el consum de carn caça, i el perquè és una de les millors carns que poden consumir els esportistes.

L’acte, que ha comptat amb la presència de diferents representants de tots els sectors implicats, com són el de l’administració pública, el món forestal, el de la distribució càrnica, el de l’alimentació i de la carn de caça, i el de la restauració, s’ha dividit en dues parts. La primera, ha servit per presentar els resultats del Projecte SeFaS, de seguiment de la fauna salvatge de Catalunya, amb una exposició per part del catedràtic de la UAB, Santiago Lavín, on ha destacat la importància que aquest projecte té no només per avalar l’aprofitament de la carn silvestre de cara a fer-ne un consum, sinó també, per aportar raons per posar en valor la carn de caça, com a producte natural, local, de temporada, amb una gran aportació nutricional, i 100% segur en quant a traçabilitat, a part del suport al món rural que aquest consum implica.

En la segona part de l’acte, els presidents d’ambdues entitats han explicat el punt en comú de complicitat que els ha empès a poder elaborar aquest conveni de col·laboració per difondre els beneficis del consum de carn de caça. En Gerard Esteva ha fet referència a les seves arrels de camp i en l’aprofitament que sempre recorda que han fet a casa seva, en especial, amb el plat de civet, i en Sergi Sánchez ha transmès als assistents l’impacte mediambiental positiu que té el consum de carn silvestre com alternativa al consum de carn de granja actual.

Durant l’acte, també s’han presentat els dissenys que l’il·lustrador Miguel Manich ha creat per a la Federació Catalana de Caça, que acompanyaran les minutes dels àpats i descobriran als neòfits no només l’aportació nutricional de cada carn com també les zones de Catalunya on es troben més presents els animals.

Després de la signatura, els assistents han pogut gaudir d’una degustació d’alguns plats del xef Víctor Torras, mostres de l’originalitat i actualització de les receptes que es poden fer amb la carn de caça, com són amanida russa de perdiu i ous de llisarigatone amb ragú de cérvol o molletes de pringá de senglar.

Aquest conveni que han signat avui tindrà vigència durant un any essent prorrogable anualment.


CONVOCATORIA JUNTA GENERAL

Per acord de la Junta Directiva d’aquesta Entitat, us convoquem a la reunió ordinària de la
Junta General, la qual tindrà lloc el divendres dia 21 d’abril a les 18’30 h. de la tarda
en primera convocatòria i a les 19’00 h. en segona, a la Sala de reunions del
Restaurant “Mas Folch” de Constantí d’acord amb el següent ordre del dia:

ORDRE DEL DIA


ANSABERGS SE VISTE DE CARRASCLET Y FINALIZA THE BANDIT

En aquesta edició han tornat a comptar amb el suport de l’Ajuntament de Capçanes, així com de la delegació territorial a Tarragona de la Federació Catalana de Caça, que els va permetre dur a terme la prova en terreny de caça durant temporada de caça.

https://www.diaridetarragona.com/deportes/ansabergs-se-viste-de-carrasclet-y-finaliza-the-bandit-CO12854688#:~:text=Ansabergs%20se%20viste,840%20kg.


V TROBADA DE DONES CAÇADORES DEL CAMP DE TARRAGONA


LA PUBLICACIÓ AL DOGC DELS PRINCIPALS ACORDS PACTATS ENTRE LA FCC I EL DACC AL CONSELL DE CAÇA POSA FI A L’ATURADA CINEGÈTICA.

La Federacció Catalana de Caça considera amb la publicació al DOGC de la Resolució ACC/2716/2022, de 12 de setembre, per la qual es modifica la Resolució ACC/821/2022, del 22 de març, que recull la modificació del punt 8.3 de la resolució de Vedes i del punt 8.4, que aclareix el tipus de sanció que correspon quan s’incompleix la prihibició de perjudicar el normal funcionament de l’acció de caçar de manera intencionada, es donen les condicions necessàries per començar amb la temporada de Caça Major.


“EL MONTE NO ES DE TODOS”

 Cuando nos hablan de la propiedad todos tenemos en mente las propiedades que decimos urbanas, pisos, casas, chalés; es decir las que se pueden nombrar como “bienes inmuebles”. También hay, pero, otros bienes inmuebles, que no son urbanos sino rústicos. 
Igualmente existen otros bienes que denominamos “muebles”, de los cuales también podemos ser propietarios. 
Pero el que nos interesa aquí es hablar de los bienes inmuebles rústicos. 
En cuanto a los bienes inmuebles, el art. 334 del Código Civil dice que son inmuebles, entre otros, 

a) Las tierras, edificios, caminos y construcciones de todo género, que estén adheridos al suelo. 
b) Los árboles, las plantas y los frutos pendientes mientras estén unidos a la tierra. 
f) Los viveros de animales, palomares, colmenas, estanques de peces, etc. que el propietario los haya colocado o los conserve. 
g) El estiércol destinado al cultivo de una finca que esté en la tierra donde se tenga que utilizar. 

¿Cómo se define el concepto de propiedad? Dice el Código Civil español (art. 348) que “la propiedad es el derecho de disfrutar y disponer de una cosa, sin más limitaciones que las establecidas en las leyes.” Y añade que “el propietario tiene acción contra el tenedor y el poseedor de la cosa para reivindicarla”. Quiere decir esto que si alguien perturba o pretende perturbar al propietario, éste se lo puede impedir ante los Tribunales. 

La Constitución Española de 1978 también trata el tema de la propiedad. El art. 33 dice que “Se reconoce el derecho a la propiedad privada y a la herencia. … Nadie podrá ser privado de sus bienes y derechos  sino por causa justificada de utilidad pública o interés social, mediante la correspondiente indemnización y  de conformidad con lo dispuesto por las leyes.” Así pues tenemos que concluir que la propiedad es un derecho. 

Igualmente el Código Civil de Cataluña habla del derecho de la propiedad y lo define como “la propiedad adquirida legalmente otorga a los titulares el derecho a usar de forma plena los bienes que constituyen el objeto y a disfrutar y disponer de ellos” (Art. 541-1). 

El art. 350 del mencionado Código Civil admite que puede haber propietarios de terrenos. De qué es propietario el dueño de un terreno? Es dueño de su superficie y de lo que hay debajo. Y en esta propiedad rústica puede hacer lo que quiera: hacer obras, plantar, excavar, manteniendo pero las servidumbres, si las hay y de acuerdo con las leyes. 

Y hablando  de servidumbres, es usual en las fincas rústicas que haya la servidumbre de paso; qué quiere decir esto? Que para ir de una finca a otra vecina, pero de dueño diferente, puede haber debidamente constituida una servidumbre de paso. Los caminos que se forman no son nunca “caminos de uso público”, pues se han hecho previo pago de una cantidad de dinero o de otro tipo. Por estos caminos solo puede pasar el dueño de la finca dominante o aquellas personas que él quiera dejar pasar. Nadie más. Por lo tanto, cuando nos encontramos por los campos a ciclistas, motoristas, gente a pie, que circulan por estos tipos de caminos, se debe saber que no lo pueden hacer, a no ser que tengan permiso expreso del dueño de la finca, cuestión de muy difícil aceptación, puesto que hay una idea genérica de que “el campo es de todos” y por eso en los meses de primavera y verano y los fines de semana nos encontramos por el campo a gente que no sabemos cómo han entrado en fincas privadas. No hay que decir que también pasa esto en los meses en que hay abierta la veda, es decir, que se puede cazar y estando los cazadores situados en parada fija en una cacería organizada, se encuentran en muchas ocasiones con ciclistas o gente a pie que se cruzan en la cacería y no se avienen a ninguna razón. 

En Cataluña, como otros lugares del Estado, como por ejemplo Galicia, en general el tipo de propiedad rústica acostumbra a ser minifundista, es decir que hay propiedades rústicas de poca superficie y su sistema de adquisición normalmente ha sido el hereditario. En el momento actual, no obstante, y debido a la desertización del campo catalán, están surgiendo empresas o particulares que interesan comprar terreno agrícola. 

El campo en Cataluña se propenso a que haya caza. De menor, actualmente poca; pero de caza mayor (básicamente jabalí y corzo) es muy preocupante la proliferación de estos animales. Y más que nada, por el daño que causan a la agricultura y los accidentes de tráfico que ocasionan.. 

Por eso, a comienzos de la década de los años 70 del siglo pasado, se hizo y publicó una Ley de Caza y un Reglamento, hoy todavía vigentes en nuestra Comunidad, al objeto de alinear toda la problemática de la caza que se venía rigiendo por una Ley del año 1902. 

Uno de los objetivos básicos fue la creación de “cotos de caza” en tres modalidades, entre las cuales podemos encontrar los “cotos privados de caza”, que hoy denominamos “áreas privadas de caza” y que son las que nos interesa comentar en este artículo. 

Tanto la Ley de Caza como su Reglamento establecen la distinción que hay en los terrenos de caza: pueden ser de aprovechamiento común o de régimen especial; y entre estos últimos menciona expresamente los “cotos de caza”, es decir las APC.(art. 8.2 de la Ley de Caza y art. 10.1 del Reglamento). 

Las  APC’S pues, que son las muchas que hay en nuestro territorio, están formadas por un conjunto de fincas de propiedad privada, cuyos dueños  han otorgado el derecho de cazar es decir, el uso y disfrute del terreno y de su aprovechamiento cinegético a las Sociedades de Cazadores. Hace falta pues la existencia de algún documento que justifique y acredite que el propietario ha dado el permiso a la Sociedad de Cazadores. Este permiso puede ser gratuito u oneroso. Y en cuanto a las APC’s no está sujeto a plazo, a diferencia de las áreas de caza dichas locales, que el plazo no puede pasar de seis años. 

Esta es, por lo tanto, la característica especial: Sólo pueden usar de los terrenos privados, las Sociedades de Cazadores que hayan convenido con el conjunto de propietarios que se les ceda su terreno para el uso y disfrute y para el aprovechamiento cinegético. Durante el tiempo de caza, que normalmente se publica por la Administración, nadie más puede hacer uso, a no ser que así lo autorice el propietario. No se puede, pues, salir al campo metiéndose dentro de los predios privados si no se es miembro cazador de la Sociedad de Cazadores que, con la Ley, se ha convertido en titular, conforme establece el art. 6 de la Ley de Caza de 4 de abril de 1970. Cualquier intromisión de personas que no sean cazadores miembros de la Sociedad titular, es denunciable ante la autoridad

Miquel Díez Figuerola  Asesor jurídico. 

 Federación Catalana de Caza – Representación Territorial de Tarragona. Publicado en Jara y Sedal /Agosto


ACCIONS QUE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CAÇA ESTÀ DUENT A TERME EN RELACIÓ AMB EL PUNT 8.3 DE L’ORDRE DE VEDES DE L’ANY 2022 I CONSIDERACIONS AL RESPECTE DE LA SEVA APLICACIÓ AL SETEMBRE.


49ena. ASSEMBLEA GENERAL DE LA REPRESENTACIÓ TERRITORIAL DE LA FEDERACIÓ DE CAÇA DE TARRAGONA.

Després d’un any i degut a les restriccions per la pandèmia del Covid-19 , ens vam poder retrobar el passat divendres dia 22, en la 49ena Assemblea General.

Sota la presidència de Joaquim Vidal, es va donar la benvinguda a la més multitudinària de les Assemblees.

Carles Casals Cap de la Secció D’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental a Tarragona, va presentar una tutoria per poder entrar sol·licituds de forma telemàtica.

Santiago Lavin i Emmanuel Serrano del SEFAS, ens van posar al dia amb la sarna del conill.

El President Vidal va fer una exposició de tot el que havia fet la Federació en els dos darrers anys de la pandèmia pel Covid, i després es va projectar un documental que de forma gràfica va resumir el que havia explicat anteriorment i que va ser molt aplaudit pels assistents.

Seguidament, ens va dirigir unes paraules el president de la Federació Catalana Sergi Sánchez,  i novament es va projectar un petit vídeo que recollia l’acte que es va produir el dia abans a Madrid, on es demanava la dimissió de la Ministra per la Transición Ecológica, Teresa Ribera, acte al qual van assistir el president Joaquim Vidal i Vicepresident José Pérez.

Cada any intentem des d’aquesta federació, que l’acte sigui atractiu  per tothom i com no per les autoritats que ens acompanyen fins i tot al sopar.

Volem recordar la importància d’assistir a les trobades comarcals que es realitzen abans de començar la temporada de caça, ja que sempre ens acompanyen Acció Climàtica i Agents Rurals. Una ocasió per resoldre aquelles qüestions que us plantegin dubtes. Finalment, es va rendir homenatge als caçadors veterans, i seguidament ens vam aplegar en el tradicional sopar de germanor.


CENTENARS DE MILERS DE GRÀCIES ALS PROP DE 5.000 CAÇADORS/ES DE CATALUNYA PER DEFENSAR A MADRID EL FUTUR DE LA CAÇA

22/03/2022
El diumenge els carrers de Madrid van esdevenir un clam en defensa del món rural i la caça. Un èxit incontestable gràcies a la participació d’unes 800.000 persones, la gran majoria caçadors i caçadores.

El 20 de març de 2022 quedarà a la memòria col·lectiva de tots i totes els que van tenir l’oportunitat i l’orgull de participar en aquesta manifestació en defensa del món rural i la caça; sens dubte vam fer història. Un èxit incontestable gràcies a la participació d’unes 800.000 persones, més del 80% caçadors/es, malgrat que els grans mitjans de comunicació tractin d’obviar a la gran marea taronja.

Una manifestació on més de 600.000 caçadors i caçadores, arribats del conjunt de l’Estat, van inundar els carrers de Madrid, des d’Atocha fins a la plaça de la Fuente de Sant Juan de la Cruz. Cinc quilòmetres de marea taronja, de reivindicació cívica, respectuosa i, per què no dir-ho, sorollosa, del nostre legítim dret a caçar. Una manifestació en contra de la prohibició de la caça d’espècies cinegètiques com la tórtora, de la prohibició  del plom; a  favor de la recuperació del silvestrisme, de la caça als parcs naturals, de la promoció i defensa de l’activitat cinegètica com  una eina clau a nivell econòmic, ecològic i social… En contra del Reial Decret de Nuclis Zoològic, de la inclusió del llop al Lespre; però, sobretot, radicalment en contra de la tramitació de l‘aberrant, incoherent, absurda Llei de Protecció i Drets dels Animals, clarament condicionada al seu redactat pels col·lectius animalistes i ecologistes, cada vegada més allunyats de la realitat del món rural i de les seves necessitats i mancances.

Des de primeres hores del matí, Atocha i els seus voltants van esdevenir un gran brollador de caçadors i caçadores, de persones arribades de tots els indrets de l’Estat, en una mostra del seu clar i ferm compromís en la defensa del món rural i la caça, com la nostra gent arribada des de les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre, que cap a la 1.00 de la nit pujaven als busos per fer un viatge de més de 500 quilòmetres per representar-nos  i defensar la caça. Fet i fet, al voltant de 5.000 persones de tots els àmbits cinegètics: caçadors de menor i major, falconers, arquers, ocellaires… Sincerament, les paraules es queden curtes per agrair el seu compromís i esforç. Ells, elles; caçadors i caçadores joves i, especialment menys joves i veterans, van tenir molt clar que el diumenge dia 20 la “jornada de caça” tenia lloc a Madrid i que de no anar-hi potser no hi hauria futur per a la caça.

Malgrat l’obstinació d’alguns mitjans de comunicació en invisibilitzar la presència dels caçadors i caçadores en aquesta manifestació i l’estat d’obcecació del Govern Central pel que fa a la caça, el missatge va fluir i es va escoltar i segur que va arribar d’una manera clara i incontestables a qui correspon.

Tal i com va manifestar Sergio Sánchez, president la Federació Catalana de Caça en acabar l’acte “aquesta manifestació és una fita històrica, però no és el final de res. Es el punt d’inflexió i de partida d’una nova i encoratjada lluita per part de tot el col·lectiu cinegètic per exigir la fi de les polítiques anticaça, per reivindicar i que es tingui a la caça en la consideració que es mereix una activitat econòmica que genera més de 6.500 milions d’euros al conjunt de l’estat i vora 200.000 llocs de treball –directes/indirectes-, que fixa llocs de treball, especialment a l’àmbit rural i que aporta grans beneficis socials, culturals i mediambientals”. Així mateix, va destacar la importància de l’èxit d’aquesta manifestació com a element de força a l’hora de parlar amb els diferents governs autonòmics i fer-los veure la necessitat de protegir la caça i el món rural, menystingut, per altra banda, per part de les diferents administracions i per unes polítiques i lleis cada vegada més allunyades dels ramaders, agricultors, regants, representant de cooperatives agràries, etc convocants i presents també en aquesta manifestació (molts d’ells caçadors i caçadores), als quals vam donar, com sempre, tot el nostre suport i col·laboració d’una manera decidida en les seves justes i necessàries reivindicacions.

El #20Mrural a Madrid van defensar el Si a la caça, Si a la vida. Gràcies per la vostra veu


MÉS DE 125 TROFEUS DE CAÇA HOMOLOGATS DE MANERA OFICIAL A LA TERRITORIAL DE TARRAGONA

24/02/2022
Les oficines de la RT de Tarragona van acollir el passat dimarts 22 de febrer una jornada molt especial amb motiu de la presència de la Comissió d’Homologació de Trofeus de Caça de Catalunya per homologar in situ els trofeus presentats.

Després de molt de temps sense gaudir d’aquest tipus de trobades, el passat dimarts 22 de febrer, la Comissió d’Homologació de Trofeus de Caça de Catalunya, presidida per Josep Hernández, es va desplaçar fins a les oficines de la Representació Territorial de la Federació Catalana de Caça a Tarragona (als propers mesos es repetirà l’experiència a la seu de les diferents territorials) per dur a terme una jornada d’homologació de trofeus de caça, d’acord amb els protocols del Consell Internacional de la Caça (CIC) en la seu d’aquesta Territorial.

La sessió va començar a les 11.00 hores del matí i durant el decurs de la jornada es van homologar, sense cost, els més de 125 trofeus presentats, majoritàriament per federats i federades de la Territorial de Tarragona. Durant tota la jornada, els integrants d’aquesta Comissió va estar acompanyats per caçadors i caçadores, que van tenir l’oportunitat d’observar i gaudir, in situ, del treball i les explicacions dels homologadors.

El president de la Territorial de Tarragona, el Sr. Joaquim Vidal, que va acompanyar als membres de la Comissió durant la seva estada a les oficines federatives, va agrair sincerament el treball i l’esforç de tots els integrants de la Comissió; valorant molt positivament l’experiència “Ha estat una jornada molt enriquidora per tothom. Els caçadors/es que han vingut ha estat molt satisfets i agraïts per aquesta sessió d’homologació. Aquestes jornades d’homologació són molt importants per què ens permeten conèixer el perquè d’aquesta disciplina, a més de valorar i certificar els trofeus presentats, que aporten unes dades molt valuoses per conèixer l’Estat passat,present i futur de la fauna salvatge que habita als nostres boscos”.

El treball d’aquesta Comissió que homologa i mesura els trofeus de caça constitueix una eina per tal de documentar les característiques i la importància de les captures realitzades al nostre territori. A més, la qualitat dels trofeus és un indicador de les característiques intrínseques i pròpies de l’hàbitat i del medi on habiten i desenvolupen aquestes espècies, i confirmen la millora de la preservació dels ecosistemes naturals presents a Catalunya.

En aquest sentit, el màxim responsable d’aquesta comissió, el Sr. Josep Hernández, present també  en aquesta jornada, va agrair la disponibilitat de la Federació Catalana de Caça i les diferents Territorial, començant per la de Tarragona per dur a terme aquestes trobades, i va explicar “que l’estat de la caça major a Catalunya travessa per un dels millors moments de la seva història i, sens dubte, des de que es recullen dades estadístiques per part d’aquesta comissió que treballa de manera continuada des de fa més de 50 anys”.  D’altra banda, el president d’aquesta Comissió d’Homologació de Trofeus de Caça va animar als caçadors i caçadores a presentar els seus trofeus a les properes jornades d’homologació que tindran lloc a les diferents Territorials de manera trimestral “és una manera de conèixer d’una manera científica i fefaent el valor i les característiques reals del trofeu i obtenir un certificat oficial que ho acrediti. A més, ens permet aconseguir tot un seguit de dades de molt valor per conèixer l’evolució de la fauna salvatge a les nostres contrades”. A aquestes sessions d’homologació es poden portar trofeus aconseguits recentment o en el passat.

La Comissió de Catalunya d’Homologació de Trofeus de Caça és l’òrgan encarregat de mesurar i homologar els trofeus de caça a Catalunya, seguint els protocols del Consell Internacional de la Caça (CIC), i actua a Catalunya com a representant de la Junta Nacional d’Homologació de Trofeus de Caça pel que fa a l’homologació en l’àmbit nacional i internacional.

Les funcions de la Comissió d’Homologació de Trofeus de Caça són:

  • L’homologació oficial de tots els trofeus de caça de Catalunya, aplicant les fórmules internacionals CIC, així com les seves normes i barems.
  • L’homologació de trofeus procedents d’altres territoris de l’Estat espanyol, a petició del propietari.
  • La tramesa d’informació a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi sobre temes relacionats amb la caça major, tant a petició d’aquesta com per iniciativa pròpia.

EL 20 DE MARÇ LA CAÇA ET NECESSITA A MADRID!!

El pròxim 20 de març está previst que es cel·lebri una manifestación a Madrid del món rural, la pagesia, la ramaderia i la defensa de la caça. Hem de fer sentir la nostra veu per defensar l’activitat cinegètica. Animeu-vos i reserveu la plaça d’autocar a la nostra Territorial.


REPARTIMENT DE PERDIUS A LES SOCIETATS DE CAÇADORS FEDERADES DEL CAMP DE TARRAGONA

Els passats dies 4 d’agost i 13 de setembre la representació Territorial de caça de Tarragona, va repartir les perdius per repoblació procedints de la farm de Torreferrusa. Com cada any i amb la il·lusió de fer be les cosses, les societats de caçador que ho sol·liciten i tenen previst amb el seu PTGC la repoblació, se els reparteix les perdius roges per repoblar els seus vedats. Enguany van ser 45 les societats federades del Camp de Tarragona les beneficiades.


AGENDA RURAL DE CATALUNYA

La Representació Territorial de caça de Tarragona és present en la primera Jornada Presencial al Camp de Tarragona de l’Agenda Rural de Catalunya, i participa en el Taller…


NOVA ASSEGURANÇA PER GOSSOS AMB DESPESES VETERINARIES

Mutuasport a tret una nova assegurança per als gossos de caça que cobreix les despeses veterinàries.


NOVES MESURES COVID PER ASSEMBLEES

La normativa Covid del passat 30 d’abril ha adoptat determinades mesures en relació amb les assemblees d’entitats esportives. Es permet la celebració d’assemblees de manera presencial, sense que l’aforament superi el 50 % amb un màxim de 500 persones. Els presidents han de presentar una declaració responsable al departament competent d’esports i a l’ajuntament, indicant les característiques del sistema de ventilació del lloc i control d’accessos.

Si es desitja, es poden continuar fent les convocades en forma telemàtica.


LA FCC DE CAÇA SOL·LICITA LA MEDIACIÓ D’INTERIOR I SALUT DAVANT EL PROCICAT PER LA CAÇA DEL CABIROL

La Federació Catalana de Caça envia sengles cartes als titulars en funcions dels Departaments d’Interior i Salut, el senyor Miquel Sàmper i Alba Vergés, per tal de sol·licitar la seva mediació davant el PROCICAT a l’hora de permetre la mobilitat intercomarcal i la flexibilització en l’horari del toc de queda per als caçadores i caçadores de Catalunya que en aquestes dates van a caçar el cabirol.  


error: Aquest contingut està protegit, no es pot robar el contingut!